Fremkaldelse af s/h billeder

Hos Mimosa Foto får vi mange spørgsmål omkring konvertering af digitale farvebilleder til sort/hvid. Derfor har vi her valgt at lave en side, som forklare hvordan man kan sikre sig det bedste resultat. Hvordan du konvertere dit farvebillede til s/h er op til dig, men vores software skal have filen i farverummet sRGB, for at vi kan levere den mest præcise gengivelse af gråtonerne.

Alle digitale filer bør indleveres i sRGB

Som det vigtigste for os, når du indlevere dine s/h filer til fremkaldelse, skal filerne ligge i farverummet sRGB. D.v.s. at lige meget hvordan du kommer frem til dit s/h billed, så skal du sørge for at billedets farveprofil ved indleveringen er sRGB. Billeder der f.eks. indleveres i gråtoner vil blive mørkere i de mørke områder end det du ser på skærmen. 
Ligger billedet i sRGB laver vores system den mest korrekte gengivelse i forhold til det digitale billede. Billeder indleveret i f.eks. AdobeRGB vil også kunne blive mørkere end originalen, men ikke i så markant grad som ved gråtone farveprofilen.
 
Når du har lavet dit s/h billed, konvertere du det til sRGB i Photoshop ved, at gå til Edit => Convert to profile. I vinduet der kommer frem vælger du så sRGB ved punktet "Destination space".

Konvereting af billeder til s/h
Hold musen over billedet, for at se forskellen i printet på sRGB og greyscale.

Foreslag til konvertering til s/h

Som sagt er det op til dig hvordan du kan konvertere dit farvebillede til s/h. Der findes mange måder at gøre det på, og alle har sin egen favorit. Her gennemgår vi et par af de mest brugte teknikker. Vi tager udgangspunkt i Photoshop, men andre tilsvarende programmer har ligne værktøjer.

Konvertering: Channel mixer

Channel mixer værktøjet er uden tvivl en af ​​de stærkeste konverteringsmetoder til s/h, men det kan tage lidt tid at mestre, da der er mange parametre, der kræver justering samtidig. Værktøjet giver dig mulighed for at styre, hvor meget hver af de tre farvekanaler (Rød, Grøn og Blå) skal bidrager til den endelige fordeling af lysstyrken i de enkelte gråtoner.

Du finder channel mixer under “Image” => “Adjustments” => “Channel mixer”.

 

Du skal starte med at sætte flueben i den nederste venstre boks “Monochrome” for at ændre billedets farver til gråtoner.

Du kan få en fornemmelse af fordelingen af farverne ved først at stille alle 3 farvekanaler til værdien 100%.

Derefter indstilles den røde, grønne og blå skyder hver for sig, for at frembringe et billede efter din smag. For en endnu mere markant effekt, kan nogle farvekanaler endda indstilles til negative procenter.

 

Summen af de røde, grønne og blå procentsatser skal være lig med 100% for, at opretholde en nogenlunde jævn lysstyrke. Den generelle lysstyrke kan også modificeres ved hjælp af “Constant” som du finder i bunden af vinduet. Hvis formålet er at efterligne hvordan det menneskelige øje opfatte gråtonerne, så sæt: rød = 30%, grøn = 59% og blå = 11%.

channelmixer window

Konvertering: Hue / Saturation

At nedtone farverne i et billede ved at bruge “Image” => “Adjustments” => “Desaturate”, er en enkel og meget brugt form for konvertering, men giver ofte et utilfredsstillende resultat. Det er fordi at denne konvertering ikke giver mulighed for kontrol over, hvordan de primære farver kombineres for at producere en given gråtones lysstyrke.

 

Bruger du i stedet for justeringslaget “Hue / Saturation (Farvetone / mætning)” til formålet, får du pludselig meget mere kontrol over konverteringen.
Denne teknik giver dig nemlig mulighed for at anvende ​​hele spektret af farvefiltre blot ved at trække i farvetone kontrollen. Dette gør det muligt hurtigt at vurdere, hvilke af de mange kombinationer af farvefiltre som virker bedst, uden nødvendigvis at have en i tankerne, når du starter.

 

Fremgangsmåde
Lav to separate “Hue / Saturation” Justeringslag: ”Layer” => ”New adjustmentlayer” => ”Hue / Saturation” ...
Hvert vindue vil blive navngivet “Hue / Saturation 1 eller 2,”.

Konvereting af billeder til s/h

I det øverste justeringslag “Saturation (Mætning)”, skal du indstille blandingseffekten til “Color” og indstille mætningen til sit minimum “-100,”. Indstiller man ikke blandingseffekten til “Color”, kan man miste detaljer i de små nuance forskelle. På nuværende tidspunkt svare farvefordelingen til det det menneskelige øje opfatter, som under “channelmixer”.

Konvereting af billeder til s/h

I det nederste justeringslag, stilles der på “Hue (Farvetone)” skyderen, for at “bladre” igennem hele spektret af farvefiltre. Dette er den primærerstyringen til justering gråtonerne i denne teknik.

Skyderen “Saturation (Mætning)” kan også justeres i det nederste justeringslag, og bruges til at finjustere hvor meget effekten slår igennem for en given nuance.

Råd og tips

Kan dit kamera tag billeder i RAW format, kan dette være en fordel, da 16-bit (pr. kanal) billeder giver de blødeste overgange i gråtonerne og størst fleksibilitet, når du benytter farvekanalerne. Dette giver også mulighed for at finjustere hvidbalancen baseret på det ønskede s/h resultat.

 

Husk på, at støjniveauet i hver farve kanal kan være meget forskellige. Den blå er den kanal hvor der kan forekomme mest støj, og den grønne kanal den hvor der forekommer mindst støj. Derfor bør man bruge den blå kanal mindst muligt for at undgå støjen.

 

Levels og Curves kan også bruges til at finjustere toner og kontrast.

Bestil fotobog og Fotogaver

Fotobøger Fotogaver

Hos Mimosa Foto kan du bestille kvalitets fotobøger og fotogaver.

Læs mere om fotobøger og fotogaver her
rammer 345x250 grey

Indramning

Hos Mimosa giver vi gerne dine billeder det sidste finish, med en håndværksmæssig korrekt indramning. Vi har rammer i mange størrelser og tykkelser. Vi montere og indrammer også gerne dit billede for dig. Kom ind i ­butikken og hør nærmere.

Montering

Kender du det, at du sætter dit billede i en flot ramme, hvorefter billedet efter kort tid begynder at bøje i rammen. For at undgå at dine flotte billeder falder sammen i rammen, anbefaler vi, at du får dine billeder monteret på 3mm syrefrit karton. Så holder billederne sig flottere i mange år. Kontakt os for mere info.

Kundesupport: 86 12 04 11

TILMED DIG VORES NYHEDSBREV 

Nyheder, tilbud, konkurrencer m.m.