Side- / længdeforholdet mellem fil og papirstørrelser

En digital billedfil behøver ikke nødvendigvis af have det samme længde / bredde forhold, som det papirformat du vælger. Men hvad er lige det med længde / bredde forholdet for noget, og hvorfor skal jeg bekymre mig om det. Det fortæller vi dig lige her på siden.

Forskellige digitale kameraer producerer billeder med forskellige længde / bredde forhold, også selvom du ikke ændrer kameraets indstillinger. Billedforholdene vil variere mellem kameraproducenterne, og endda mellem forskellige kameraer modeller fra samme firma.

 

De to mest brugte længde / bredde forhold er:

 

4:3 som bruges af "Micro four-thirds" kameraer, mange kompakte kameraer, nogle mellemformat digitalkameraer, samt bl.a. iPhones.

3:2 Som bruges af alle full-frame sensor kameraer.

 

Herunder kan du se forskellen i længde / bredde forhold på de to formater. 3:2 formatet er lidt bredere end 4:3.

laengde bredde forhold 450x301

Selvom det måske ikke virker så vigtigt, hvilket længde / bredde forhold dit kamera producerer, kan det have indflydelse på fremkaldelsen af dine digitale billeder. Hvorfor?

Når det kommer til papiret der fremkaldes på, findes der i dag mange forskellige formater som f.eks.:

 

10x15  3:2
13x18  4:3
18x18  1:1
20x30  3:2

 

Det er altså langt fra altid, at et digitalt billede bare passer perfekt til de papirformater du kan vælge imellem.

 

Men hvad sker der, når længde / bredde forholdet mellem det foto, der kommer fra dit digitalkamera, ikke passer til papirets længde / bredde forhold? Hvad sker der, når du får fremkaldt et billede, der er 3:2 på papirstørrelsen 13x18cm, som har længde / bredde forholdet 4:3? Dit billede bliver beskåret for at passe til udskriftsformatet.

 

På billedet herunder er der markeret med rødt, det der som standard bliver skåret væk af et 3:2 digitalt billede, som fremkaldes på 13x18cm papir.

beskaering 450x301
Kundesupport: 86 12 04 11

TILMED DIG VORES NYHEDSBREV 

Nyheder, tilbud, konkurrencer m.m.